Ercan Kesal’ın Yeni Kitabı: İsim, Şehir, Film, Roman
Eski yazıların silindiği parşömen gibi, ruhum alttan kendini gösteriyor, sürekli yeni yazılar ekleniyor. İsim, Şehir, Film, Roman kitabından alıntı yapılan bu sözler, Ercan Kesal’ın yeni kitabına ilham vermiş.
İsim, Şehir, Film, Roman adlı kitap, Kronik Yayınları’ndan okuyuculara sunuldu. Kitap, gazeteci Yenal Bilgici ile yapılan söyleşilerin yer aldığı çok katmanlı bir dünya sunuyor. Zaman, taşra, sinema, bellek, vicdan gibi kavramlar, derinlemesine inceleniyor.
Ercan Kesal, kitapta zamanı deneyimlemeyi ve sinemayı mercek altına almaktan bahsediyor. Hızlı tüketim çağının ötesinde durarak okuru ‘tefekküre’ çağırıyor. İsim, Şehir, Film, Roman, yıllarca okunacak bir eser olma özelliği taşıyor.
Kitapta belleğin kalpte olduğundan bahsediliyor. Kesal, kolektif bilinçdışından ve insanın kalbinde varolan vicdandan söz ediyor. Bu nedenle, unutmak vicdansızlık olarak nitelendiriliyor.
Ercan Kesal, sinemanın hayata etkilerini tartıştığı yeni kitabında, insanın uydurma dünyadan çıkarak önemli meseleler üzerine düşünmesi gerektiğini vurguluyor. Bu düşüncenin edebiyat ve sinema aracılığıyla hayata geçirilebileceğine inanıyor.
Taşra, Kesal için önemli bir yer tutuyor. Kitaplarda ve filmlerde yer alan Kesal, taşrada geçen hikayelerin gerçeklikle örtüştüğünü düşünmüyor. Taşra, insanın ruhunda derin izler bırakan bir yer olarak onun için ilham kaynağı olmuş.