Akademisyenler Karaman ve Türkmen’in göreve iadeleri iptal edildi

ANTALYA – Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 686 sayılı KHK ile ihraç edildikten sonra mahkeme kararıyla yeniden görevlerine dönen Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taha Karaman ve akademisyen Hafize Öztürk Türkmen’in göreve iade kararları, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 13. İdari Dava İdaresi’nce iptal edildi. Karaman ve Öztürk, kamuoyunda “akademisyenler bildirisi” olarak bilinen metni imzaladıkları için ihraç edildikleri görevlerine Ankara 21’inci İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla 2023’ün temmuz ayında geri dönmüştü. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nün istinafa taşıdığı göreve iadelerin iptali talebi, 28 Aralık’ta alınan kararla Danıştay yolu açık olmak üzere kabul edildi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE ‘ORANTILI’ MÜDAHALE’

Kararda, “Davacının ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin orantısız olmadığı kanaatine varılmıştır. Davacının, kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname’ye karşı yapmış olduğu başvurusunun reddine dair OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu işleminin iptali yönünde verilen istinafa konu İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

‘İKİ KARAR KOPYALA-YAPIŞTI HAZIRLANMIŞ’

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Taha Karaman, kararla ilgili şöyle konuştu: “Akdeniz Üniversitesi yönetimi, biz göreve döndüğümüzde diğer üniversitelerden farklı olarak ‘yürütmeyi durdurma’ talep etmedi. Bu olumlu bir gelişmeydi. Göreve döndüğümde benden özel muayenehanemi kapatıp göreve devam etmemi istediler, öyle yaptım. Ama şimdi ben ve Hafize Öztürk Türkmen, göreve iademiz konusunda iptal kararı verildiğini öğrendik. Her iki karar da kopyala-yapıştır hazırlanmış.”

KARAMAN: BU KARARI BEKLEMİYORDUK

Akdeniz Üniversitesi’nde yeniden göreve başladıktan yaklaşık 6 ay sonra istinaf yoluyla gelen bu kararı beklemediklerini söyleyen Karaman, “Üniversite yürütmeyi durdurma istemediği için bu kararı beklemiyorduk. Bu konuda şöyle bir garabet var: Yapılan başvurularda 13. İstinaf Mahkemesi kesinlikle aleyhimize karar veriyor, 14. Mahkeme ise, lehimize, olumlu karar veriyor. Yani hangi mahkemeye düştüğüne göre karar çıkıyor. Aynı konuda iki mahkemeden neden farklı kararlar çıkıyor, neye göre belirleniyor? Bize haksız yere aynı karar verildi. Önümüzdeki süreçte ne olacağını bilmiyoruz. Kararın bize tebliğ edilmesini bekleyeceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir